En dat is een forse verslechtering ten opzichte van de 82 dagen in 2016, concludeert de meest recente editie van Coface’s jaarlijkse enquête naar het betalingsgedrag van 256 Marokkaanse bedrijven in verschillende sectoren. Het aantal ondernemingen dat pas na meer dan 120 dagen betaalt is gegroeid, terwijl het aandeel van de bedrijven die na 90-120 dagen de facturen betaalt stabiel blijft. Die verslechtering is opmerkelijk, gezien het recente opkrabbelen van de lokale economie, stelt Coface; waarschijnlijk is sprake van een na-ijleffect van de recessie van 2016, toen het BBP met ruim 10% daalde.
Een andere oorzaak is gebrek aan liquide middelen en beperkte financieringsmogelijkheden. Het aantal respondenten waarvan de kaspositie de afgelopen 6 maanden is verslechterd is fors gestegen (van 37% naar 43%).
In ons land is de gemiddelde betalingstermijn volgens Graydon nu 40,4 dagen. Uit een onderzoek van ondernemersorganisatie MKB-Nederland kwam in juli van dit jaar naar voren, dat het nog niet alle vaderlandse gemeenten lukt om ondernemers om binnen de wettelijke termijn van dertig dagen te betalen. Ruim 40 procent van de gemeenten betaalt 90 procent van de facturen op tijd,