Het werk verandert – het personeel ook. Verandert u mee?

“Werken” is steeds minder wat het geweest is. Dat komt niet alleen door de technologie, maar ook door andere soorten medewerkers, naast generaties X ( de babyboomers) kwam er Y  (de millennials) en nu Z (de jongeren die nooit nee hebben gehoord en de hele dag op hun PA kijken.  Volgens sommigen staan we voor de grootste labor revolution sinds mensenheugenis. En dat terwijl uw organisatie meer ‘agile’ dan ooit moet zien te worden. Flauwekul? Hype? Forbes confronteert ons met een paar feiten, dan wel onderzoeksresultaten die ons wel aan het denken móeten zetten.

Over 10 jaar heeft het gemiddelde bedrijf geen werknemers meer in dienst, afgezien van de C-suite bewoners

Dat voorspelt althans Accenture, dat elk jaar komt met een vers Technology Vision Report met de laatste trends in business & technology. Hetzelfde toekomstbeeld schetst een artikel in de Wall Street Journal, “The End of Employees,” dat laat zien hoe grote ondernemingen langzaam maar zeker overschakelen naar een virtueel dan wel on-demand oproepbaar personeelsbestand. Voor bedrijven die strikt een variable cost model aanhangen (ook wel workforce-as-a-service genoemd) lijkt dit de norm te worden.

40% van het buitendienstwerk is in 2020 geoutsourced

Zo stelt althans Gartner’s top field service analyst Jim Robinson. Ook daar zal de druk om enerzijds kosten te minimaliseren en anderzijds de service te optimaliseren, organisaties dwingen om meer extern personeel ad hoc in te huren.

83% van de business leaders vreest dat die externen harder werken dan hun eigen mensen

Dit verontrustende gegeven staat te lezen in het 2017 Workforce Productivity Report. Ruim 8 van elke 10 CFO’s en line of business (LOB) managers is van mening dat ‘arbeidsproductiviteit’ een van de belangrijkste indicatoren is voor uiteindelijke winstgevendheid, maar slechts 31% geeft de eigen medewerkers wat dat betreft een voldoende.

In de VS zijn nu 57,3 miljoen mensen werkzaam als ZZP’er

Aldus een recent rapport van The Freelancer’s Union. Ofwel 36% (!)  van de Amerikaanse beroepsbevolking.  Niet alleen uit bittere noodzaak, maar ook omdat steeds meer professionals hun kennis en ervaring liever aan de meestbiedende en aantrekkelijkste tijdelijke werkgever gunnen, dan aan een vaste, die zelf de meeste eisen stelt.

80% van de personeelsboeren heeft moeite om medewerkers met de gevraagde skills en ervaring te vinden

klaagt de  Society for Human Resource Management (SHRM). Schaars talent en de kloof tussen aanbod van en vraag naar bepaalde kennis en vaardigheden is al jaren een probleem, zeker als je ook nog eens streeft naar een echt ‘divers’  medewerkersbestand. Dus huurt men in arren moede maar  freelancers in.

Inmiddels zijn er meer millennials werkzaam dan babyboomers

Volgens de recentste  bevolkingsgegevens  van het U.S. Census Bureau. Zij hebben minder moeite met de modernste technologie, zijn ook flexibeler en autonomer dan hun voorgangers. Zij zijn het, die de komende jaren de toon gaan zetten, als het gaat over ‘werk’, ‘werken’, vrije tijd en ontplooiing.

40% van de Fortune 500 bedrijven bestaan in 2025 niet meer

Verwacht Deloitte. Evidence? 52% van de Fortune 500 ondernemingen op de lijst uit 2000 is verdwenen!

Wat is er over 7 jaar over van uw huidige organisatie, denkt u?

7 Reasons To Prioritize An Agile Workforce In 2018

Zie ook:  Rethinking the workplace: Flexibility, fairness, and enlightened automation.

 

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven