big four straffen

Weer poging tot opsplitsing Big Four

De Britse financiële toezichthouder FRC heeft bij monde van CEO Stephen Haddrill aan de eveneens Britse Competition and Markets Authority  gevraagd om een ​​onderzoek naar de wenselijkheid en mogelijkheid van splitsing van de Big Four-accountantskantoren KPMG, Deloitte, PwC en EY. Deze zouden opgebroken moeten worden in afzonderlijke ‘audit only’, dan wel adviserende en dienstverlenende organisaties.  Het doel zou dan zijn om de concurrentie op de jaarrekeningcontrolemarkt te vergroten en om belangenconflicten te voorkomen, die blijkbaar steeds weer voortvloeien uit de dominante positie van de vier bedrijven in het Verenigd Koninkrijk.

Onderzoek van Manifest wees recent uit, dat de grote vier de boeken controleren van alle FTSE-350 bedrijven – op slechts negen van hen na. Er is dus geen sprake van echte concurrentie op de markt, meent de FRC. Critici van de dominante positie van de grote vier wijzen bovendien op de reële mogelijkheid dan wel waarschijnlijkheid van belangenconflicten, die voortvloeien uit de snelle groei van de consultingtakken, vooral op het terrein van fiscale planning.

Verder blijven er vraagtekens gezet worden bij de kwaliteit van de Big-Four audits: de interventie van Haddrill volgt op een nieuwe reeks niet adequaat door de accountants opgemerkte boekhoudschandalen, zoals die van Carillion in Groot-Brittannië, Steinhoff in Zuid-Afrika en Petrobras in Brazilië. Als gevolg daarvan is er duidelijk sprake van “a loss of confidence in audit, and I think that the industry needs to address that urgently,” aldus Haddrill tegen de Financial Times. “In some circles, there is a crisis of confidence.”

 

 

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven