Duurzaam kapitalisme

Sinds de Verenigde Naties in het najaar van 2015 de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals, SDG’s) opstelden in hun  Agenda voor Duurzame Ontwikkeling  is “longtermism” oftewel Langetermijndenken een ‘hot’ onderwerp voor  in elk geval de grote investeerders van het kapitalisme, fondsbeheerders als Blackrock of ons eigen APG (voorheen ABP). Plotseling verklaren deze aandeelhouders zich voorstander van ‘duurzaam en maatschappelijk investeren op en voor de lange termijn’, in plaats van gericht te blijven op snel en hoog rendement. Het was overigens McKinsey, dat al in 2011 in de Harvard Business Review de basis legde voor een snel groeiend corpus literatuur over dit onderwerp, door een expliciete koppeling te leggen tussen de algehele ‘gezondheid’ van organisaties en hun sociale verantwoordelijkheid.

Het was ook McKinsey, dat in 2016 een van de oprichters was van FCLTGlobal (Focusing Capital on the Long Term). Deze non-profit zag haar ledental in de afgelopen 18 maanden verdubbelen, van 18 naar 42 wereldwijde asset owners, CEO’s en ondernemingen. FCLTGlobal is “een non-profitorganisatie, die zich hard maakt voor meer lange-termijnfocus bij het nemen van bedrijfsmatige  beslissingen en investeringen”, door het ontwikkelen van praktische instrumenten en beleid ter ondersteuning van lange-termijngericht gedrag en attitude in de hele ‘investment value chain’.

“Wij willen praktisch bruikbaar tegengif ontwikkelen en aanbieden voor het kortetermijndenken, dat zo lang de financiële keten heeft gekenmerkt,” aldus CEO  Sarah Williamson  tijdens  de recente FCLT-summit in New York. “Er wordt op zó veel plaatsen in de waardeketen druk uitgeoefend om op de korte termijn te denken; duurzame verandering kan alleen effectief worden aangestuurd en – gedreven door grote investeerders, vermogensbeheerders en ondernemingen zelf. De samenleving lijdt aanzienlijke schade door die overweldigende korte-termijndruk die de de lange-termijndoelen en ambities overspoelt. Wij van FCLT proberen dat tij te keren. ”

Inmiddels heeft FCLTE een aantal spraakmakende rapporten gepubliceerd. Een van de beleidsprioriteiten is nu ‘the long term Board’, het ondersteunen en promoten van RvB’s en RvC’s  die oog hebben voor de langere termijn.  “Er is veel onderzoek te doen op dit gebied: wat de ideale samenstelling van de Board zou moeten zijn, welke prioriteiten er gesteld moeten worden,” zegt Mark Wiseman, voorzitter van de Board van FCLTGlobal. “We zijn begonnen met het interviewen van familiebedrijven, die al enkele generaties bestaan. Daar kwam bijvoorbeeld de ‘Zoë-factor’ ter sprake – het kleinkind van de huidige CEO/eigenaar – hoe zal de onderneming eruit zien als haar tijd gekomen is? Dat soort overwegingen en criteria zou elke board moeten hanteren.”

De volgende FCLT-top is gepland voor 2020 – voor lange-termijnstrategen voorwaar al snel.

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven