Het is niet alleen Accountancy Europe (Call for action: Enhance the coordination of non-financial information initiatives and frameworks) , dat zich zorgen maakt over de groeiende Babylonische spraakverwarring rond standaarden voor duurzaamheidsrapportage.
De Sustainability Accounting Standards Board (SASB), de Climate Disclosure Standards Board (CDSB) en de G20 Task Force on Climate-related Financial Disclosures’ (TCFD) hebben tezamen een paper gepubliceerd, Converging on Climate Risk: CDSB, the SASB, and the TCFD waarin zij schetsen hoe deze drie standaardzetters langzaam maar zeker naar elkaar toe groeien vanuit hun gedeelde doelstelling en missie: organisaties helpen op eenduidige wijze materiële, en voor besluitvorming nuttige, informatie over hun duurzaamheidsbeleid en -prestaties te delen met alle stakeholders.
De Sustainability Accounting Standards Board werd opgericht in 2011, als onafhankelijke standaardzetter voor ‘sustainability accounting’, het verzamelen, vastleggen en publiceren van data en materiële informatie, die aandeelhouders en andere belanghebbenden nodig (zeggen te) hebben betreffende de duurzaamheidsaspecten van de bedrijfsvoering. De Sustainability Accounting Standards Board (SASB) stelt daarnaast voor veel verschillende sectoren ‘financiële bijsluiters’ op, die gewone aandeelhouders en asset managers helpen bij het begrijpen van de SASB-standaards en daardoor de juiste vragen te formuleren gericht aan de opstellers van de rapportages.
De Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) van de FSB (Financial Stability Board) stelt zich ten doel organisaties te helpen om consistent (maar op vrijwillige basis) te rapporteren aan de stakeholders over de financiële risico’s die zij lopen door de klimaatverandering. Het gaat daarbij om het totaal van de “physical, liability and transition risks associated with climate change” en hoe deze te vertalen in financiële kengetallen.
De Climate Disclosure Standards Board (CDSB) tenslotte is een internationaal consortium van bedrijven en milieu-NGO’s. Ook zij willen graag wereldwijd de rapportage over de duurzaamheidsprestaties van ondernemingen bevorderen en stroomlijnen vanuit de idee dat de resultaten van natural capital en financial capital op dezelfde rigoureuze wijze geboekstaafd en gerapporteerd dienen te worden. Ook de CDSB heeft daartoe een eigen referentiemodel ontwikkeld.
Converging on Climate Risk is hier te downloaden.
2 gedachten over “Op naar één standaard voor duurzaamheidsrapportage”
Reacties zijn gesloten.