Carl Frey blijft erbij: robots vormen bedreiging voor de werkgelegenheid

In weerwil van veel kritiek op zijn apocalyptische voorspellingen blijft professor Frey ervan overtuigd: veel banen zullen in de toekomst overgenomen worden door robots, zeker in de retail.  En de veelgehoorde tegenwerping, dat technologische omwentelingen aanvankelijk altijd angstaanjagend lijken te zijn, maar uiteindelijk steeds weer voldoende nieuwe werkgelegenheid creëren, die wijst hij ferm af.

In een nieuw Citi-rapport Technology at work V3.0 citeert Frey zijn critici en verwerpt hun belangrijkste argumenten. Hij schrijft: “Keynes zag het niet verkeerd, toen hij destijds stelde dat de toen moderne technologie veel banen zou doen verdwijnen – daarin had hij helemaal gelijk. Hij onderschatte alleen het aantal nieuwe banen dat daar tegenover zou gaan staan. Maar het is onzin om te beweren dat die substitutie nu vast en zeker wederom op dezelfde schaal zal plaatsvinden. Wat we wél met zekerheid kunnen vaststellen is dat de veranderingen die nu gaande zijn hoe dan ook een groot deel van de huidige functies zullen raken en hen niet zelden obsoleet zullen maken.”

Het moge bijvoorbeeld zo zijn, constateert het rapport verder, dat nog steeds 92% van de retail-omzetten in fysieke winkels wordt gerealiseerd – e-commerce groeit ook in die sector  al jaren met 20% per jaar minimaal. De kosten van (verdere) automatisering blijven dalen, terwijl de loonkosten blijven toenemen. Tenminste 80% van de banen in transport, opslag en logistiek is ‘automatiseerbaar’, net als 63% van die in de directe verkoop. Het aantal robots, werkzaam in de magazijnen en postkamers van bedrijven als Amazon, groeide tussen 2013 en nu van 461 tot ruim 3200…

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Eén gedachte over “Carl Frey blijft erbij: robots vormen bedreiging voor de werkgelegenheid

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven