Criminelen maken miljarden buit met CEO- en andere cyberfraude

De CEO of een andere C-suite bewoner meldt zich vrijdagmiddag per telefoon of email, en draagt de laatst achtergebleven medewerker van de administratie op om nog even een factuur te betalen of een aanbetaling te doen.  Weer een aanzienlijk bedrag spoorloos verdwenen.

De zogenaamde CEO-fraude (ook wel Fake President fraude) groeit nog steeds. Begin vorig jaar berekende de FBI de totale schade op $ 2,3 miljard; volgens Cisco hebben criminelen tussen 2013 en 2016 5,3 miljard dollar weten te stelen door zich uit te geven als de baas. Dat het daarbij soms om forse bedragen gaat illustreert het geval van de Duitse auto-industrietoeleverancier Leoni, die vorig jaar zomer voor 40-miljoen-euro het schip inging. Ook de Amerikaanse tech-reuzen Facebook en Google werden getroffen door de truc, en betaalden elk ongeveer 100 miljoen dollar.

Maar er zijn nog veel meer manieren, waarop criminelen de afdeling Finance om de tuin weten te leiden, van ransom ware tot factuurverwisseling. Meer daarover, en adviezen hoe u zich daar tegen kunt wapenen, via het Cisco 2017 Midyear Cybersecurity Report.

 

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven