Het gedistribueerde grootboek: Mining the value of business ecosystems

Het kan aan de enorme sneeuwval in Davos dit jaar gelegen hebben, maar er was bij het Nederlandse journaille weinig inhoudelijke interesse voor wat er besproken werd – afgezien van de toespraak van Trump, van het feit dat Rutte en Maxima er ook waren. Google maar eens naar recente Nederlandstalige artikelen over “Davos WEF”, en huiver.

Het ontging de kritische journalisten bijvoorbeeld ten enenmale, dat er ook druk gedebatteerd werd over het gedistribueerde grootboek en de bijbehorende technologie (beter bekend als blockchain, hoewel dat eigenlijk slechts één voorbeeld is van gedistribueerde grootboektechnologie). Er is nog steeds veel hype rond het begrip – vaak vanwege een gebrek aan kennis en inzicht – maar de relevantie van de blockchain is veel breder en groter dan dat van infrastructuur voor die vermaledijde cryptovaluta, die in die periode wel in de krantenkoppen figureerden.

De echte belofte van het gedistribueerde grootboek ligt in de mogelijkheid die het biedt om op betrouwbare, veilige en transparante wijze toegang krijgen tot en delen van specifieke dataverzamelingen. Neem bijvoorbeeld de onrustbarende toename van sepsis. Op basis van analyse van signalen die het lichaam afgeeft, gekoppeld aan historische gezondheidsgegevens, is het mogelijk vroegtijdig waarschuwingssignalen te genereren, die medische interventie mogelijk maken vóórdat ernstige symptomen optreden. Een ander voorbeeld zijn banken die leningen willen geven in opkomende markten, waar vaak geen kredietrisicogegevens zijn, maar wel sprake is van wijdverbreid gebruik van mobiele telefoons inclusief betaal-apps.  Zie ook het open-banking initiatief en PSD2

 

Gedistribueerde grootboeken zijn ook belangrijk voor het ontsluiten van de cumulatieve kracht en ‘value’ van de zogenaamde ecosystemen. Het wordt zelfs voor de grootste en meest succesvolle bedrijven duidelijk, dat ze niet alles alleen kunnen doen, en dat je beter kunt samenwerken dan elkaar dood concurreren.  De verwachting is dat tegen 2025 30 procent van de wereldhandel gerealiseerd zal worden door of vanuit dergelijke ecosystemen. De strategie van de spelers is, hun rol te optimaliseren in dergelijke business ecosystems in nauwe samenwerking met andere stakeholders – bedrijven, platforms, wederverkopers, agentschappen en dergelijke. Daartoe sluiten zij formele en informele partnerschappen, synergetische overeenkomsten, allianties en andere verbintenissen – liefst via ‘smart contracts!  Een (ICT) probleem is tot op heden, dat het  met de huidige technologie niet eenvoudig is om verschillende gegevenssystemen met elkaar te laten praten. Gedistribueerde grootboeken kunnen daarin voorzien, zo stelde men in Davos, zij zijn zelfs het meest veelbelovende instrument om het gewenste niveau van compliant communicatie en gegevensanalyse mogelijk te maken.

Waarvan akte.

 

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven