Nederland blijft op 4 qua concurrentiekracht

Voor het negende jaar op rij is Zwitserland  de sterkst concurrerende economie van de wereld, zo blijkt uit de meest recente Global Competitiveness Index (GCI) van het WEF . Het Alpenland scoorde 5,86 op de GCI-schaal, die loopt van 1 tot 7. Zwitserland scoorde daarmee nog hoger dan vorig jaar (5,81) op alle 12 aspecten die het WEF meet.

De Verenigde Staten veroverde tweede plaats op Singapore, dat dus één plaats zakte ( met een score van 5,71 (vorig jaar 5,72). Nederland en Duitsland bleven op dezelfde, resp. vierde en vijfde positie.

De GCI rangschikt jaarlijks 137 economieën, samen goed voor 98% van het wereldwijde BNP, en definieert ‘concurrentiekracht’ als de optelsom van “factors that drive countries’ productivity and prosperity”. Volgens het WEF zijn dat: institutions, infrastructure, macroeconomic environment, health and primary education, higher education and training, goods market efficiency, labor market efficiency, financial market development, technological readiness, market size, business sophistication, en last but not least ‘innovation’.

Drie probleemgebieden

Naast de GCI ranking gaat  The Global Competitiveness Report 2017–2018 in op de huidige en toekomstige economische ontwikkelingen. Het signaleert een drietal  uitdagingen. Ten eerste lijkt de financiële sector op veel plaatsen nog steeds kwetsbaar. Ten tweede stelt het dat steeds meer landen met technologie innoveren, maar dat de vruchten beter verdeeld moeten  worden, zeker in nieuwe economieën, zoals China, India en Indonesië.

Ten derde wijst het WEF op wat het de vierde industriële revolutie noemt en stelt dat deze zowel meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt als betere bescherming van werknemers nodig maakt. “De grote aantallen banen, die door automatisering en robotisering worden bedreigd, dwingen ons om condities te scheppen die al te grote aardschokken in de economie kunnen doorstaan. En we zullen de factor arbeid moeten ondersteunen bij deze transitie.” Eerder al dacht hjet WEF na over oplossingen als een universeel basisinkomen.

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven