zelflerende algoritmen bedrijven gebruik onderzoek management

Hoeveel organisaties gebruiken nu echt ‘zelflerende algoritmen’?

Een recent onderzoek van MIT Sloan concludeerde dat slechts een op de vijf (23 procent) van de ondervraagde bedrijven enig niveau van ‘automatisch lerende machines’ toepast of uitprobeert, en van degenen die het hebben gedaan gebruikt slechts vijf procent het op enige schaal. Nog triester is het gesteld met de subset, ‘deep learning’ (zoals de Go-spelende computers), de meer geavanceerde vorm van AI-technologie.

Zelflerende algoritmen

Zelflerende machines blijven voorshands voor de meeste organisaties iets waar mensen het over hebben, in plaats van dat ze het feitelijk en grootschalig (kunnen) gebruiken.  In weerwil van de hype zijn machine learning en AI nog steeds vooral het domein van wetenschappers, innovatieve startups en enkele early adopters; vooral in sectoren als cyberbeveiliging, gezondheidszorg, retail,  olie en gas.

Forrester constateert echter dat het percentage organisaties dat machine learning inzet wel sterk toeneemt en vooral in het IoT van groot belang zal zijn. HUK-Coburg, een Duitse autoverzekeraar, is een partnerschap aangegaan met IoT en telematicabedrijf Robert Bosch en ontwikkelde een ​​op auto-gebruik gebaseerde verzekering, die rijstijl en -patronen monitort en veilig rijden beloont door de premie met maar liefst 30% te verminderen. Siemens stelt dat de uitstoot van stikstofoxiden door hun elektriciteitscentrales met bijna 20 procent kon worden teruggebracht door de control over de turbines toe te vertrouwen aan een set zelflerende algoritmen.

10 procent omzetstijging

Een andere beloftevolle toepassing van AI en zelflerende systemen is de natuurlijke taal-interface in klantenservice en after sales services, dankzij het directe positieve effect dat de inzet heeft op de klantervaring. Volgens het Digital Transformation Institute van Capgemini gebruiken bedrijven AI nu reeds met succes om met gepersonaliseerde ‘nudges’  aankoopbereidheid te stimuleren, klantbetrokkenheid te bevorderen en bovendien bruikbare bedrijfsmatige inzichten te genereren. Driekwart van de bedrijven die het interviewde rapporteren een omzetstijging van 10 procent sinds het implementeren van de technologie.

Een van de grootste hinderpalen voor het met enige hoop op succes inzetten van ‘zelflerende algoritmen’ is en blijft echter de belabberde kwaliteit en consistentie van de meeste gegevens(verzamelingen)…

Five Management Strategies for Getting the Most From AI

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Eén gedachte over “Hoeveel organisaties gebruiken nu echt ‘zelflerende algoritmen’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven