Groot Brittannië doet wél wat aan corporate belastingontduiking

De Britse regering heeft een voorstel ingediend  om te komen tot bronbelasting op de royalty-inkomsten van ( vooral digitale)  bedrijven, zoals reeds aangekondigd in de meest recente begroting.

De regering May zal de betreffende wetgeving introduceren in de Finance Bill 2018-19, waardoor de omstandigheden verruimd worden onder welke bepaalde betalingen aan niet-ingezetenen van het Verenigd Koninkrijk inkomstenbelastingplichtig zullen zijn. Daarmee breidt het VK het eigen BEPS-arsenaal aanzienlijk uit – hetgeen Nederland voorshands blijft weigeren.

Het voorstel wijst erop dat de Finance Act 2016 (FA16) al bepalingen bevat die stellen dat alle royalty’s die voortvloeien uit activiteiten in het Verenigd Koninkrijk onderworpen zijn aan deze vorm van bronbelasting, tenzij het VK expliciet afstand heeft gedaan van zijn belastingrechten krachtens een internationale overeenkomst (zoals een overeenkomst ter voorkoming van dubbele belasting).

In de herfstbegroting 2017 heeft de regering een verdere uitbreiding van de FA16-regels aangekondigd. Deze maatregel houdt in dat betalingen voor de exploitatie van bepaalde eigendommen of rechten in het VK,die worden gedaan aan verbonden partijen in landen met een lage of geen belastingverplichting, onderworpen zijn aan een “passende belastingheffing”.

De regering zegt in het voorstel: “Dit is een nieuwe stap in de richting van de lange-termijn ambitie van de overheid voor binnenlandse én internationale hervorming van de belastingheffing op multinationale bedrijven. Hoewel deze maatregel overwegend de zogenaamde digitale ondernemingen zal treffen, kan deze ook van invloed zijn op ondernemingen die in andere sectoren actief zijn. De maatregel is specifiek gericht op de door die ondernemingen gehanteerde intragroepsregelingen, die leiden tot een kunstmatig verlaagd effectief belastingpercentage; waarmee de concurrentie op de markten waarin zij actief zijn verstoord wordt.”

Nu Nederland (en Ierland, en Luxemburg enz enz) nog….

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Eén gedachte over “Groot Brittannië doet wél wat aan corporate belastingontduiking

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven