Hoe (goed) meten ondernemingen de performance van hun CEO?

Beleggers roepen al jaren dat de beloning van de CEO meer en beter moet aansluiten bij de prestaties van de door hen geleide onderneming. Het kan nóg beter!

Steeds vaker zetten beleggers vraagtekens bij de hoogte van de gestelde targets, waarop de CEO beoordeeld wordt. En met reden – het jaarinkomen van een gemiddelde CEO van een groot bedrijf in de US ( van de S&P 500 bedrijven) steeg in 2016 met een miljoen dollar tot $11,7 miljoen. Ze hebben als groep goed gepresteerd blijkbaar – maar er blijkt ook een enorme ‘vrijheid’ te bestaan in de manier waarop de doelen en criteria voor dat goed presteren gesteld worden.

In de Wall Street Journal van 1 juni jl. is te lezen dat bijvoorbeeld FedEx Corp. al ruim tien jaar hetzelfde criterium hanteert: earnings per share moeten minstens met 12,5% groeien – terwijl de analisten van Wall Street een veel hogere groeipotentie voorspelden. Het aandeel Fedex overtrof dan ook in vier van de vijf laatste jaren de verwachtingen; en CEO Fred Simms kreeg drie keer de maximale bonus (inkomen 2016: $16,8 miljoen) zonder daar veel moeite voor te hoeven doen.
Volgens Amerikaanse corporate-governance deskundigen plaatsen veel ondernemingen de CEO-lat veel te laag. Vorig jaar bleken 250 van de S&P 500 gemiddeld 46% extra bonus uit te delen, slechts 150 betaalden minder dan het maximum toelaatbare. Een van de oorzaken is dat juist de targets voor aandelen- of optiegerelateerde beloningen voor langere perioden worden vastgesteld en vastgelegd, zonder rekening te houden met jaarlijkse fluctuaties.

Uit onderzoek van ISS blijkt dat de CEO bij 2/3 van de S&P 500 ondernemingen méér verdiende dan verwacht werd in de gestelde targets; of omdat zij/hij méér opties ontving dan begroot of omdat de koers hoger steeg dan de targetwaarde. Een op de drie CEO’s weet aan het begin van het jaar al dat zij/hij dat jaar weer de maximale bonus zal ontvangen. Wat dat betreft, zegt ISS, zijn dergelijke afspraken heel nuttige informatie voor de beleggers!

Inmiddels beginnen de beleggers zich te roeren. General Electric bijvoorbeeld zag zich gedwongen de eisen aan de CEO aan te scherpen, onder andere door bijvoorbeeld kostenbesparing aan de prestatiedoelstellingen toe te voegen. Zijn CEO Jeff Immelt kreeg dan ook maar 80% van zijn bonus uitgekeerd, omdat de ‘operating profit’ tegenviel. Zijn inkomen daalde daardoor met een derde – tot $18 miljoen…

Bron:
www.wsj.com/articles/how-well-do-firms-measure-ceo-performance-1496309400

 

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven