Is de kantoortuin uitgebloeid?

De beroemde architect Frank Lloyd Wright wordt wel beschouwd als de peetvader van de kantoortuin, vanwege zijn ontwerpen voor de 1906 Larkin Administration Building in New York. Zijn oog voor het belang van licht en lucht leidde uiteindelijk tot de huidige kantoorkolossen, die overal hetzelfde zijn. Ca 70% van die kantoren is momenteel ingericht volgens het ‘kantoortuin’ concept, met grote open ruimtes en zo min mogelijk scheidingsmuren. Recente extreme voorbeelden zijn het hoofdkantoor van Facebook ( met een open ruimte van 40 hectare!) en het nieuwe kantoor van Apple, dat bestaat uit 80 van dergelijke ‘open plan offices’.

De kantoortuin verving de ‘office cubicles’ die wij vooral kennen van Amerikaanse series – eindeloze series kleine hokjes zonder plafond, waarin steeds één medewerker zijn saaie plicht vervulde. Naast het licht&lucht argument voor de tuin speelde ongetwijfeld mee, dat de kosten van een werkplek in een open plan office nog niet de helft van die van een cubicle bedragen – en die nemen ook meer ruimte in.

Maar aan die dominantie van dat open model lijkt een eind te komen. Steeds vaker hoort men tegengeluiden. Kantoorinrichter Haworth publiceerde onlangs een white paper Designing for Focus Work, waarin verteld wordt over onderzoek dat uitwijst dat de gemiddelde kantoortuinbewoner liefst 28% van zijn tijd kwijt is aan onderbrekingen en verstoring van zijn hoofdwerk. Steeds vaker zie je dan ook mensen vroeger beginnen of later doorwerken om in relatieve rust klussen af te ronden waarvoor focus en concentratie nodig zijn. Onderzoek van de Britse overheid stelt dat 71% van de ambtenaren een rustige werkplek zegt nodig te hebben, terwijl slechts 30% beweert die op kantoor te kunnen vinden.

Steeds vaker kiezen ondernemingen voor modulaire inrichtingen, waar de privacy en concentratie van medewerkers niet hoeft te lijden onder de kletspraatjes, telefoontjes en zuchten van collega’s. Heel verstandig, zo wijst veel onderzoek uit.

Duidelijk is inmiddels, dat

  • ‘Remote Work’ het nieuwe normaal wordt. En de jonge medewerkers willen al helemaal niet in een ouderwets  ‘kantoor’
  • Zij even moderne technologie op hun werkplek verwachten als ze thuis gebruiken.
  • Kantoren steeds kleiner worden, en bestaan vooral uit plekken waar mensen in een team samen kunnen werken, omringd door een beperkt aantal privacy biedende werkplekken en recreatie- en relaxruimtes.
  • Het traditionele bureaumeubel daarmee zal ook verdwijnen.
  • “Kantooruren” ook iets van vroeger zullen zijn: we werken niet van 9 tot 5, maar 24/7. The workday isn’t 9 to 5 anymore, it’s 24/7.

Lees meer over het moderne kantoor in The end of the open plan office

Arne Lasance begon zijn carrière in de uitgeverij, als journalist voor een managementblad. Snel daarna vervulde hij diverse uitgevers- en managementfuncties. Vanaf begin jaren ‘90 was hij corporate business consultant en projectmanager voor intranet- en internetpublishingprojecten.
Berichten gemaakt 142

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven